Vývoj automobilového průmyslu v kontextu postkrizového období - Novák, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je analýza a zhodnocení českého automobilového průmyslu po ekonomické krizi a následné porovnání automobilového průmyslu České republiky, Polska a Slovenské republiky. Teoretická část popisuje historie českého automobilového průmyslu a stav automobilového průmyslu v Evropské unii a ve světě. Dále jsou zde popsány dvě průmyslové zóny, které vznikly v důsledku přímých zahraničních investic a daly tak prostor k výstavbě nových automobilek v ČR. V závěru teoretické části jsou popsány příčiny vzniku ekonomické krize. V praktické části je nejdříve charakterizován český automobilový průmysl během sledovaného období. Následně jsou analyzováni výrobci motorových vozidel, popsán vývoj automobilek během a po ekonomické krizi a vysvětleny příčiny změn v produkci a dalších zvolených ukazatelích. Závěr praktické části porovnává automobilové odvětví Polska, Slovenské republiky a České republiky na základě vyrobených osobních automobilů, počtu zaměstnaných ve zvoleném průmyslu a počtu nově registrovaných osobních automobilů.
Development of the automotive industry in context of the post-crisis period
Keywords: automobilový průmysl; ekonomická krize; produkce; zaměstnanost; Automotive industry; economic crisis; production; employment