PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY RIZIKOVÉHO TĚHOTENSTVÍ - Miková, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na psychologické aspekty prožívání rizikového těhotenství. Primárním cílem práce je zabývat se různými aspekty prožívání rizikového těhotenství a analyzovat význam psychologické podpory. Práce je členěna na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou v širších souvislostech vysvětleny pojmy fyziologické těhotenství a rizikové těhotenství a popsány základní psychologické pojmy související s tématem. V části empirické jsou uvedeny stanovené a zdůvodněné hypotézy, způsob vlastního zjišťování dat dotazníkovou metodou, zpracování dat a jejich analýza. Je prezentován podrobný rozbor získaných odpovědí z dotazníkového šetření a je předložena interpretace jeho výsledků.V závěru je uvedeno shrnutí všech předchozích částí. Je zde řešeno ověřování stanovených hypotéz a cíle diplomové práce. Jsou tu nastíněny problémy při tvorbě diplomové práce a je zde i prezentován přínos a využitelnost práce v praxi. Výsledky výzkumu ukázaly důležitost a význam psychické podpory v průběhu rizikového těhotenství. Prokázalo se, že psychickou podporu lze nalézt ve více zdrojích, ale největší oporou je pro rizikově těhotné ženy životní partner. Dále také vyplynulo, že existuje mnoho zdrojů informací a rizikově těhotné ženy o ně mají zájem. Porozumění celé situaci je klíčové pro akceptaci všech omezení a léčebných doporučení, které se situací souvisejí. A všechny tyto faktory - psychická podpora, informace a porozumění situaci - mají v konečném důsledku pozitivní vliv na celkový psychický stav rizikově těhotné ženy.
Psychological aspects of pregnancy risk
Keywords: rizikové těhotenství; prožívání; psychologická podpora; informovanost; risk pregnancy; perception; psychological support; knowledge