Arabeska v české literatuře druhé poloviny 19. století - Vávrů, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je pojednání o žánru arabesky, jejím původu, základních rysech i různých konceptech ve výtvarném, hudebním a především literárním umění. Stěžejní pozornost se přitom soustředí na modely žánru v české literatuře druhé poloviny 19. století. Charakteristické znaky arabesky, ale i odlišnosti projevující se v tvorbě jednotlivých autorů jsou analyzovány ve vybraných textech Jana Nerudy, Svatopluka Čecha, Františka Heritese a Jana Liera.
Arabesque in the Czech literature in the second half of the 19th century
Keywords: arabesky; kratší prózy; grotesky; humoresky; Jan Neruda; František Herites; Jan Lier; Svatopluk Čech; Edgar Allan Poe; Nikolaj Vasiljevič Gogol; arabesque; short stories; grotesque; humoresque; Jan Neruda; František Herites; Jan Lier; Svatopluk Čech