Vliv televizního vysílání na děti staršího školního věku. - Troupová, Miriam (Jihočeská univerzita, 2007)
VLIV TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ NA DĚTI STARŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU Tato bakalářská práce se zabývá tématem ''Vliv médií na děti staršího školního věku''. Vliv médií je v současné době jedním z veřejností velmi často diskutovaných témat, přičemž pozornost veřejnosti je zaměřena především na negativní spojení médií s agresivitou, násilím a negativní sexuální motivací. Jen velice zřídka jsou zmiňovány pozitivní stránky médií, jako například poskytování informací, prostředek pro relaxaci a odpočinek nebo zdroj zábavy ve volném čase. Cílem této práce bylo zmonitorovat charakter volného času dětí ve věku od 11 do 15 let a dále potom posat vliv médií, který děti pociťují jak sami na sobě, tak na svých kamarádech. Byla rovněž provedena obsahová analýza televizního vysílání, která měla potvrdit hypotézu, že se v televizním vysílání v čase od 14.00 do 22.00 objevují násilné a sexuální scény. První část práce popisuje současnou situaci masmédií a způsoby jejich působení na diváky. Jsou zde rovněž zmíněny specifické znaky dětských diváků v porovnání s dospělými a hlavní pozitivní a negativní prvky televizního vysílání, které by mohly ohrozit děti a jejich psychický vývoj. V dalších třech kapitolách je popsán provedený výzkum, cíle práce a metodika výzkumu. Výsledky výzkumu provedeného na vzorku dětí ve věku 11 - 15 let a jejich pedagogů jsou znázorněny v grafické formě. Za nimi následují výsledky obsahové analýzy televizního vysílání. Poslední částí práce je diskuse k metodice, výsledkům výzkumu na vzorku dětí a jejich pedagogů a k obsahové analýze televizního vysílání. Výsledky výzkumu jsou porovnány a diskutovány také ve vztahu k literatuře.
Influence of broadcasting upon the older school-aged children.
Keywords: média; masmédia; masová komunikace; vliv médií; televize; vliv televizního vysílání