Bohumír Janoušek jako historik - Mičudová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bohumír Janoušek jako historik (1924 2007), diplomová práce, Ústav kulturálních studií Filozofické fakulty Jihočeské univerzity, České Budějovice 2015. Tato diplomová práce přibližuje životní osudy jednoho z jihočeských historiků poválečné doby, který byl dosud poměrně opomíjen. Práce se pokouší nejen podat informace o životě a díle Bohumíra Janouška, ale řadí tohoto historika také do kontextu doby, odhaluje jeho postoje a názory. Janoušek působil jako archivář, historik, pedagog, byl členem Komunistické strany a tato skutečnost především ovlivnila jeho život a dílo. Tato práce je vůbec první studií, která se snaží obsáhnout život tohoto významného jihočeského historika druhé poloviny dvacátého století.
Bohumír Janoušek as an historian
Keywords: jižní Čechy; historik; archivář; KSČ; Pedagogická fakulta; South Bohemian; historian; archivist; Communist Party; Faculty of Education