Účinnost entomopatogenní houby Metarhizium anisopliae na vybrané druhy hostitelů - Konopická, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Entomopatogenní houba Metarhizium anisopliae patří mezi nejrozšířenější druhy využívané v biologické ochraně rostlin. Práce se zaměřuje na účinnost původních a kontinuálně pasážovaných kmenů M. anisopliae přes živné substráty a různá vývojová stádia potemníka moučného (Tenebrio molitor). U původních a kontinuálně pasážovaných kmenů byl také posuzován růst a výtěžnost spor při rozdílných teplotách kultivace. V této práci byla dále zkoumána účinnost původních kmenů M. anisopliae na vybrané hospodářsky významné škůdce. Kmeny byly v laboratorních podmínkách testovány na populacích dospělců blýskáčka řepkového (Meligethes aeneus) a krytonosce šešulového (Ceutorhynchus obstrictus) a na vajíčkách mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata). Na vajíčkách mandelinky bramborové byly testovány i další významné entomopatogenní houby.
Efficacy of entomopathogenic fungus Metarhizium anisopliae against different hosts
Keywords: biologická ochrana; entomopatogenní houby; \kur{M. anisopliae}; kontinuální pasážování; biological control; entomopathogenic fungi; \kur{M. anisopliae}; continuously passaged