Růst a variabilita jedinců vodní ploštice splešťule blátivé (Nepa cinerea) - Vilimovská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci byly studovány morfometrické charakteristiky a růst univoltinní dravé vodní ploštice splešťule blátivé (Nepa cinerea) na základě dat naměřených na čerstvě smrcených jedincích, stejných jedincích fixovaných etanolem a jedincích preparovaných na sucho. Růst tohoto druhu má exponenciální charakter. Srovnáním morfometrických charakteristik čerstvě smrcených a fixovaných jedinců bylo zjištěno, že fixace etanolem ovlivnila u všech vývojových stadií zejména hmotnost a u dospělců úplnou mediální abdominální ventrální délku. Totéž bylo zjištěno pro srovnání morfometrických charakteristik čerstvě smrcených jedinců a jedinců preparovaných na sucho. Ostatní studované rozměry nebyly fixací ani sušením výrazněji deformovány. Zmenšení jednotlivých rozměrů vlivem fixace i sušení bylo u jednotlivých vývojových stadií nerovnoměrné. Spolehlivým rozměrem pro rozlišení jednotlivých preimaginálních vývojových stadií fixovaného materiálu i sbírkového materiálu preparovaného na sucho je především mediální délka těla. Rozměry fixovaných jedinců a jedinců preparovaných na sucho se výrazněji neliší od rozměrů čerstvě smrcených jedinců. Diplomová práce byla podpořena grantem GA ČR P505/10/0096.
Growth and individual variability of the water scorpion Nepa cinerea (Heteroptera: Nepomorpha: Nepidae)
Keywords: růst; variabilita; morfometrická charakteristika; metodika; Heteroptera; Nepidae; Nepa cinerea; střední Evropa; growth; variability; morphometric characteristics; methodics; Heteroptera; Nepidae; Nepa cinerea; Central Europe