Možnosti využití "Filozofie pro děti" jako prevence sociálně patologických jevů ve školní družině - Plívová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o využití pedagogického programu Filozofie pro děti, který se zaměřuje na rozvoj kritického, logického a angažovaného myšlení u dětí, jako preventivního programu využitelného ve školní družině při předcházení sociálně patologickým jevům. V první části je charakterizována činnost školní družiny a jsou stručně popsány sociálně patologické jevy, které se mohou v rámci školní družiny objevit, a jejich příčiny vzniku. V druhé části je popsán pedagogický program Filozofie pro děti, kanadský program La Traversée zaměřující se na prevenci násilí, a jejich propojení. Ve třetí části jsou popsány a zhodnoceny možnosti využití tohoto programu ve školní družině jako preventivního programu. V závěru práce jsou navrženy možnosti provedení výzkumu a porovnání s ostatními zeměmi.
Philosophy for Children as Means of Preventing Socio-Pathological Phenomena in Extracurricular Activities
Keywords: Filozofie pro děti; pedagogika; volný čas; školní družina; sociálně patologické jevy; prevence.; Key terms: Philosophy for Children; education; free time; after-school; Socio- Pathological Phenomena; preventive.