Stanovení hodnoty společnosti podnikající v silniční dopravě - Márová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je stanovení hodnoty společnosti podnikající v silniční dopravě. Dílčím cílem práce je popis metod oceňování podniku, jejich rozbor a stanovení požadavků kladených na analýzy podniku ve vazbě na tuto problematiku. Uvedené teorie oceňování jsou aplikovány v praktické části v podmínkách vybrané společnosti podnikající v silniční dopravě. V praktické části práce vysvětlen účel ocenění a zvoleny jsou zde metody pro výsledné ocenění. Dále je provedena strategická analýza, jejímž výsledkem je prognóza tržního podílu a tržeb pro období 2013-2015. Vypracována je také finanční analýza, která souhrnně hodnotí finanční zdraví podniku. Na základě strategické analýzy bylo možné vypočíst generátory hodnoty a zpracovat výsledky do finančního plánu. Ten se stal základem pro ocenění výnosovými metodami DCF a EVA. Výsledné ocenění bylo provedeno čtyřmi metodami DCFF, EVA, substanční a likvidační. Za tržní hodnotu podniku je považována hodnota získaná metodou DCF a to 9 904 tis. Kč. Substanční hodnota je o 347 tis. Kč nižší než hodnota z výnosového ocenění. Ze zjištěných hodnot je možné doporučit vlastníkům, aby si podnik ponechali.
Determining the value of company doing business in road transport
Keywords: podnikové finance; účetnictví; oceňování podniku; metody oceňování; strategická analýza; finanční analýza; finanční plán; DCFF; EVA; substanční a likvidační hodnota; corporate finance; accounting; determining the company´s value; methods of evaluation; strategic analysis; financial analysis; financial plan; DCFF; EVA; sum of the Assets Approach and liquidation value