Veřejné zdravotní pojištění se zaměřením na regulační poplatky - Pekárková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé práce bylo zmapovat názor občanů a odborné veřejnosti na zavedení regulačních poplatků. V rámci dvou dílčích cílů jsem se snažila zjistit výše regulačních poplatků přijatelné pro občany a využívání možnosti uzavření soukromého zdravotního pojištění. V teoretické části diplomové práce jsem stručně popsala systém veřejného zdravotního pojištění a podrobněji jsem zmínila fungování regulačních poplatků a ročního ochranného limitu. Ke zpracování práce jsem použila metodu dotazování, kterou jsem provedla sběrem dat pomocí techniky dotazníku a techniku sekundární analýzy dat. Pro výzkumnou část byly stanoveny dva statistické soubory - široká veřejnost a odborná veřejnost z Jihočeského kraje. Na základě dostupné literatury jsem si stanovila 4 hypotézy, z nichž se první 3 potvrdily a čtvrtá byla výzkumem vyvrácena Výzkum poukázal na rozdílnost názorů i samotného vnímání regulačních poplatků mezi jednotlivci i mezi širokou a odbornou veřejností. Na stanovisko k regulačním poplatkům má zajisté vliv také informovanost samotných občanů, která, jak vyplynulo z dotazníkového šetření, má stále své nedostatky. Práce by mohla sloužit ke zvýšení informovanosti o systému regulačních poplatků a ročního ochranného limitu, k přednáškové činnosti, popřípadě by mohly být názory respondentů a výsledky výzkumu vzaty v úvahu při možné další novelizaci stávajícího zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištěním.
Public health insurance with a view to a regulation charge
Keywords: veřejné zdravotní pojištění regulační poplatky roční ochranný limit sociální událost soukromé zdravotní pojištění; general health insurance regulatory health fees annual protection limit social event private health insurance