Integrace dětí s postižením do běžné MŠ - Bočanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je problematika integrace dětí v předškolním věku mezi zdravé (intaktní) děti. Pro doplnění teoretických poznatků, které jsem čerpala z uvedené bibliografie tištěné a elektronické, jsem doplnila komplexním výzkumným projektem, který zahrnoval především názory pedagogické - učitelek MŠ a názory a postoje rodičovské veřejnosti k této problematice v MŠ. Při mém hodnocení dosaženého cíle této práce se domnívám, že cíle bylo přiměřeně dosaženo. Přiměřeně proto, že existuje určitě mnoho dalších problémů, kterým se v mé práci nedostalo patřičného prostoru. Velkým a příjemným, překvapením je praktická shoda teoretických pohledů pedagogiky s názory rodičovské veřejnosti, které potvrzují obecně kladný vztah k integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v MŠ.
Integration of the disabled kindergarten children
Keywords: Integrace; Inkluze; Osobní asistent; Asistent pedagoga; IVP; Individualizovaná edukace; Handicapované dítě; Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami; Pedagog; Integracion; Inclusion; Personal assistant; Assistant teacher; Individual education plan; Individualized Education; Handicapped Child; Child with special needs; Educator