Havlíček - Neruda - Hostinský: trojí koncept realismu - Ustohalová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce porovnává trojí koncept literárního realismu, a to v literárních kritikách a statích Karla Havlíčka, v programových článcích Jana Nerudy a v knize O. Hostinského O realismu uměleckém. Výsledkem je specifikování konceptu realismu v klíčových textech od 40. do 90. let 19. století. Zároveň jsme postihli proměny uvažování na ose literární kritika - programové vyjádření - literárně historická a estetická práce.
Havlíček - Neruda - Hostinský: Threefold concept of realism
Keywords: Karel Havlíček Borovský; Jan Neruda; Otakar Hostinský; realismus; diskurz; Karel Havlíček Borovský; Jan Neruda; Otakar Hostinský; realism; discursus