Dodržování pravidel ekologického zemědělství v oblasti Novohradska (farma Přibrání - chov krav bez tržní produkce mléka) - Jochová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo zdokumentovat dodržování pravidel v chovu skotu v systému ekologického zemědělství. Práce se především zaměřuje na chov krav bez tržní produkce mléka na farmě hospodařící v oblasti Novohradských hor. Součástí práce je stručný přehled legislativy a pravidel v ekologickém zemědělství, který se zaměřuje na živočišnou produkci. V další části se práce věnuje systému podpor a dotací v ekologickém chovu skotu z národních a evropských zdrojů. Vlastní práce je zaměřena na charakteristiku farmy, systém kontrol a přehled dotací v dané oblasti hospodaření. Kontroly a dodržovaní pravidel v ekologickém zemědělství jsou zpracovány podle protokolů o uskutečněných kontrolách a pravidla jsou dále konzultována s příslušnými orgány a externími zaměstnanci farmy. Systém podpor a dotací v ekologickém zemědělství byl konzultován s majitelem společnosti. Na základě zjištěných údajů o poskytnutých dotacích byl tento systém podpor zpracovaný do grafů a přehledné tabulky za období 2010 až 2014. V závěrečné časti práce je uvedena diskuse o dodržování pravidel ekologického hospodaření na farmě a popis současného systému dotací včetně doporučení, která by měla dále rozvíjet a zlepšovat fungování ekologického hospodaření farmy v oblasti dodržování pravidel a poskytování dotací.
Compliance with the rules of organic farming in Novohradsko (farm Přibrání - cows sucler breeding)
Keywords: Ekologické zemědělství; legislativa; chov krav bez tržní produkce mléka (KBTPM); pravidla chovu skotu; kontrola; dotace.; Ecological agriculture; legislature; cow breeding without commercial milk production (CBWCMP); rules of cattle breeding; checking; dotation.