Kvalita života jedinců s roztroušenou sklerózou - Prchalová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá kvalitou života jedinců s chronickým onemocněním se zaměřením na nemoc roztroušená skleróza a vyrovnání se s tímto onemocněním. Teoretická část je věnována problematice kvality života u osob s roztroušenou sklerózou. V této části jsou vymezeny základní pojmy týkající se daného tématu, především v oblastech příznaků, diagnostiky a vlivu onemocnění na vymezené sféry života. Pro tuto bakalářskou práci bylo zvoleno výzkumné šetření kvalitativní. Výzkumné šetření proběhlo formou hloubkového rozhovoru a doprovodné metody dotazníkem SEIQoL. V této části práce byla sledována kvalita života u 9 respondentů s roztroušenou sklerózou žijících v domácím prostředí. Výzkumným šetřením byla analyzována úskalí onemocnění a také faktory, které pomohly respondentům k překonávání těchto překážek nemoci.
Quality of life of individuals with multiple sclerosis
Keywords: kvalita života; chronická nemoc; roztroušená skleróza; sdělení diagnózy; vyrovnání se s nemocí; quality of life; chronic disease; multiple sclerosis; communication of the diagnosis; coping with illness