Důchodový systém v České republice - Šípová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou důchodového systému v České republice. Je rozdělena na dvě části ? teoretická a praktická část. Teoretická část v prvním případě popisuje ucelený pohled na sociální zabezpečení. Zaměřuje se na současný důchodový systém, který je tvořen ze tří pilířů a vstoupil v platnost 1.1.2013. Každý pilíř důchodové reformy je zde podrobně vysvětlen. Práce popisuje účast na důchodovém pojištění, doby pojištění a způsob výpočtu důchodu. Dále definuje jednotlivé druhy důchodu, které jsou poskytovány v rámci českého důchodového systému. Praktická část se věnuje anketnímu šetření. Respondenti odpovídají na položené otázky, které se zabývají informovaností o důchodech, o vstupu do II. pilíře a o penzijním připojištění.
Retirement system in the Czech Republic
Keywords: sociální zabezpečení; důchodová reforma; předdůchod; doba pojištění; starobní důchod; výše důchodu; žádost o důchod; social welfare; revision of the retirement system; pre-retirement; retirement savings period; senior pension; senior pension application