Analýza účinnosti vybraných indikátorů technické analýzy - Bárta, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je porovnání účinnosti vybraných indikátorů na vybraném segmentu a typu trhu. Pro porovnání byly vybrány tři nejpoužívanější indikátory, a to tzv. MACD, RSI a CCI. Výběr byl podmíněn jejich popularitou, doporučením, ale také dostupností dat, která byla pro mou práci nezbytná. Pro analýzu indikátorů byl zvolen trh, který se stal světovým standardem pro měření výkonnosti amerických akcií, což je Akciový index S&P 500. Nakonec jsem se zaměřil na různá ekonomická období a výslednou úspěšnost výše uvedených indikátorů v různých obdobích, jejich zobrazení a srovnání v různých fázích ekonomických tržních cyklů. Z jednotlivých analýz, hodnocení a závěrů není možné jednoznačně určit nejefektivnější indikátor, ale po celkovém zhodnocení, a na základě zjištěných údajů bych doporučil na trhu S&P 500 využívat indikátory 10 ? CCI, a to na základě jejich celkové účinnosti. Za pozornost také stojí zmínit využití indikátoru MACD (10-35-5) pro spekulaci na pokles ceny, a to zejména na základě prokázané funkčnosti této spekulace ve všech obdobích.
Analysis of effectiveness of the selected technical analysis indicators
Keywords: technická analýza; technické indikátory; ekonomická krize; ekonomický růst; účinnost indikátorů; MACD; RSI a CCI; technical analysis; technical indicators; economic crisis; economic growth; efficiency indicators; MACD; RSI and CCI