Dominican Immigrant Alienation in the Short Fiction of Junot Díaz/Odcizení dominikánských imigrantů v krátkých povídkách Junota Díaze - Kuřátková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá literárním rozborem kolekce krátkých povídek americko-dominikánsého autora Junota Díaze. Jelikož ústředním tématem jeho díla Drown je problematika imigrace, a to především z Dominikánské republiky do Spojených států amerických, tato diplomová práce je soustředěna na detailní rozbor následků vyplývajících z odrhnutí a odcizení se od své původní kultury a vlasti a zároveň snahy asimilovat se s novou kulturou, v tomto případě kulturou Spojených států amerických. Každá z deseti povídek této kolekce je jednotlivě analyzována a následně jsou z ní vyvozeny možné příčiny způsobující odcizení, nejen od své vlastní kultury, ale také vzájemné odcizení rodinných příslušníků. Pro širší spektrum možný příčin a projevů byly k rozboru kolekce Drown pro tuto práci přiřazeny další tři krátké povídky od Junota Díaze a to: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, Nilda a The Sun, the Moon, the Stars. Vzhledem k tomu, že sám autor často zmiňuje některé důležité události týkající se historie Dominikánské republiky, pro lepší orientaci je součástí diplomové práce stručná historie Dominikánské republiky a jsou zde zdůrazněny i nejpodstatnější události zachycující americko-dominikánské vztahy. Na úvod jsou také zmíněny informace o autorovi Junotu Díazovi a stručná teorie o postkoloniální literatuře.
Dominican Immigrant Alienation in the Short Fiction of Junot Díaz
Keywords: Junot Díaz; Drown; krátké povídky; odcizení; imigrace; Dominikánská republika; Spojené státy americké; postkoloniální literatura; Junot Díaz; Drown; short stories; alienation; immigration; Dominican Republic; United States of America; postcolonial literature