Justin Václav Prášek - regionální historik a orientalista - Nová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá životními osudy Justina Václava Práška, jeho veřejnou činností jako pedagogického pracovníka, jeho přínosem v oblasti orientalistiky a regionálních dějin. Nelze opomenout také jeho vliv na další generace českých orientalistů a jeho velký kus práce, který odvedl v rámci publikace nových poznatků pro širší veřejnost. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol, které obsahují řadu podkapitol. První kapitola se věnuje životním osudům J. V. Práška, jeho studentskému životu, jeho působení na středních školách jako pedagogického pracovníka nebo neúspěšným pokusům o habilitaci. Druhá kapitola pojednává o díle J. V. Práška. Tato kapitola se člení do šesti podkapitol, ve kterých se autorka snaží objasnit přínos práce J. V. Práška, stručně ji charakterizuje a hodnotí. Seznamuje čtenáře s Práškovým zájmem o dějiny Předního Východu, snaží se přiblížit jeho význam v oblasti českých regionálních dějin a zabývá se tal= cestovními deníky. Další kapitola se věnuje veřejné činnosti J. V. Práška, jeho přínosům pro město Brandýs nad Labem a město Klánovice. Dále jsou zde zmíněny spolky, které jsou s jeho jménem spjaty.
Justin Václav Prášek - the regional historian and orientalist