Příprava přírodovědné naučné stezky Hluboká nad Vltavou - Zoo Ohrada - Sochorová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce Příprava přírodovědné naučné stezky Hluboká nad Vltavou - Zoo Ohrada se zabývá zpracováním terénu v okolí Zoo Ohrada, následným vytvořením návrhů a textů jednotlivých informačních panelů. Naučnou stezku jsem pojmenovala‚"Po hrázi Munického rybníka" . V první části diplomové práce popisuji fyzicko-geografickou charakteristiku vymezené oblasti a historii budování naučných stezek v České republice, jejich typy a členění. Jednu kapitolu jsem věnovala možnostem financování výstavby naučné stezky. Obsahem druhé části diplomové práce je již samotný návrh naučné stezky, texty jednotlivých zastavení, návrhy uspořádání informací na tabuli včetně obrazové dokumentace, jejich značení a provedení. Zaměření panelů je pestré, poskytují řadu informací o květeně a zvířeně vyskytující se v této oblasti a o přírodních a ekologických zákonitostech a vztazích mezi organismy. Součástí diplomové práce je i metodická příručka s množstvím her, námětů a aktivit pro zpestření průběhu naučné stezky. Přílohová část zahrnuje fotodokumentaci, mapové podklady a sadu pracovních listů s klíčem.
The preparation of an educational pathway Hluboka upon Vltava - Zoo Ohrada
Keywords: přírodovědná naučná stezka; Hluboká nad Vltavou; Zoo Ohrada; Munický rybník; an educational pathway; Hluboka upon Vltava; Zoo Ohrada; Municky pond