Úroveň výživových znalostí pacientů s diagnózou diabetes mellitus - Dvořáková, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Současný stav: Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako světová epidemie civilizačního onemocnění. Největší počet nemocných v populaci tvoří seniorská populace. A právě seniorská populace bývá ve většině případů velmi málo až nedostatečně informována o dodržování dietního opatření a životního stylu u tohoto onemocnění. Díky nedostatku informací může často docházet ke komplikacím onemocnění, které mohou vést až k fatálním následkům jako je úmrtí pacienta. Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako nejčastější civilizační onemocnění a je uváděno jako devátá nejčastější příčina smrti. Cílem práce bylo zmapování výživových znalostí pacientů v seniorském věku s onemocněním diabetes mellitus. Dále pak vytvořen edukační plán, se kterým bylo zjišťováno, jak může vytvořený edukační plán ovlivnit znalosti pacientů o diabetickém opatření. Metodika práce: Výzkumné šetření bylo realizováno formou kvantitativního i kvalitativního šetření. Technikou sběru dat pro kvantitativní metodu byl vytvořen dotazník. Jako kvalitativní metoda byla použita metoda nestandardizovaného rozhovoru s pacienty s diabetem mellitem s použitím námi vytvořeného edukačního plánu. Výzkumný vzorek byl tvořen pacienty s diagnostikovaným diabetem mellitem. Jednalo se o 200 respondentů. Výběr výzkumného vzorku pro kvalitativní výzkumné šetření byl vybrán záměrně a velikost výzkumného souboru byla určována teoretickým nasycením dat. Následně bylo vybráno pět pacientů, se kterými byl realizován nestandardizovaný rozhovor s použitím edukačního plánu. Výsledky: Z výzkumného šetření vyplývá, že pacienti s onemocněním diabetes mellitus mají vysokou znalost v oblasti výživových opatření, která se týkají především konzumace vhodných a nevhodných potravin či nápojů ve stravě diabetika. I přestože pacienti prokázali svoje znalosti ohledně stravovacích návyků, byly zde i oblasti, ve kterých mají pacienti nedostatek informací. Jedná se například o používání výměnných jednotek ve stravě či konzumace DIA výrobků. Oslovení respondenti chtěli v následném rozhovoru s edukačním plánem osvojit právě praktické používání výměnných jednotek ve stravě nebo používání náhradního sladidla. Závěry a doporučení pro praxi: Dle výsledků výzkumného šetření jsme prokázali, že úroveň výživových znalostí v seniorském věku je na vysoké úrovni. Dále jsme také prokázali, že znalosti o diabetické dietě jsou závislé na vzdělání oslovených respondentů. Na základě analýzy všech dal, byl vytvořen edukační plán pro možnou edukaci, či reedukaci pacienta s onemocněním diabetes mellitus.
The Level of nutritional knowledge of patiensts with a diagnosis of diabetes mellitus
Keywords: Diabetes mellitus; DM II. typu; výživové znalosti; seniorský věk; diabetická dieta; Diabetes mellitus; DM II. type; nutritional knowledge; senior age; diabetic diet