Teoretická východiska péče o seniory v rezidenčních zařízeních ve spolkové zemi Salzburg v Rakousku - Křižková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Jedná se teoretickou bakalářskou práci, jejímž cílem je poskytnout vhled do problematiky opatrování klientů v zařízeních rezidenční péče ve spolkové zemi Salzburg v Rakousku. První kapitola je věnována problematice stáří a stárnutí. Druhá kapitola se zabývá onemocněním demence, které se výrazně vyskytuje u seniorské populace a jeho dopady na způsob péče. Ve třetí kapitole je představena legislativa ve spolkové zemi Salzburg a teoretická východiska péče o klienty v rezidenčních zařízeních. Jsou teoreticky popsány modely a koncepty péče. Dále jsou představeny nejužívanější koncepty péče, aplikované v praxi. Konkrétně se jedná se o koncept bazální stimulace, koncept validace, koncept smyslové aktivizace a psychobiografický model E. Böhma. Závěr práce je věnován reflexi situace na základě vlastní praxe.
Theoretical Bases for Senior People Care in Residential Facilities in the State of Salzburg, Austria
Keywords: Stáří; stárnutí; aktivizace; koncept péče; model péče; péče o seniory; rezidenční zařízení; specifické potřeby seniorů; demence; koncept smyslové aktivizace; koncept validace; psychobiografický model péče; koncept bazální stimulace.; Old Age; Aging; Activation; Care Concept; Care Model; Taking Care of Seniors; Residential Facilities; Specific Needs of Seniors; Dementia; Sensory Activation Concept; Validation Concept; Psychobiography Health Care Model; Basal Stimulation Concept.