Prostorová heterogenita a druhová příslušnost trvalých vajíček rodu Daphnia v sedimentu nádrží - Vaníčková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této studie bylo kvantifikovat množství a druhové složení banky trvalých vajíček komplexu Daphnia longispina v sedimentu nádrží. Na pěti vybraných přehradách (Brno, Seč, Vír, Vranov a Žlutice) byly v červenci roku 2004 a 2005 odebrány vzorky sedimentu z oblasti přítoku, hlubšího přítoku a hráze. Bylo potvrzeno, že množství trvalých vajíček je v hrázové oblasti vždy vyšší než v přítokové a druhové složení mezi stanovišti se liší. Data byla porovnána s populací ve vodním sloupci.
Spatial heterogeneity and species distribution of Daphnia resting eggs in sediment of reservoirs
Keywords: Daphnia; trvalá vajíčka; sediment; nádrž; Daphnia; resting eggs; sediment; reservoir