Časopis Příbramský Atom a jeho rozbor, aneb čtvrtstoletí dobývání uranu v regionu Příbram ve světle novinových článků a výpovědí pamětníků - Šíba, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářské práce se věnuje rozboru časopisu Příbramský Atom, který vycházel ve druhé polovině 20. století jako zpravodaj Uranových dolů Příbram. Neodmyslitelnou součástí práce je také zhodnocení dosavadního stavu bádaní. Dále seznámení čtenářů s historií města Příbram a historií důlní těžby, a to zejména těžby uranu. Hlavním bodem této práce je kritický rozbor časopisu Atom, který byl po dlouhou dobu zpravodajem Uranových dolů. Nakonec se, s pomocí výpovědí pamětníků formou oral history, pokusím rekonstruovat běžný provoz uranových dolů. Souběžně a adekvátně porovnám vybrané články časopisu s výpovědí pamětníků a kriticky je zhodnotím.
Pribram Atom Magazine and its analysis, a quarter century of uranium mining in the Příbram region in the light of newspaper articles and testimony testimonies
Keywords: Příbramsko; uranové doly; těžba uranu; montánní historie; časopis Atom a jeho analýza; Příbram region; uranium mines; uranium mining; montane history; Atom magazine and its analysis