Plánování evakuace, jako součást krizové připravenosti Nemocnice České Budějovice, a. s. - Pospíšilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit současný stav připravenosti Nemocnice České Budějovice, a. s. na řešení vzniku mimořádné události s důrazem na její případnou evakuaci. Dále pak posoudit informovanost personálu Nemocnice České Budějovice, a. s. o znalostech doporučených způsobů chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zodpovědět formulované výzkumné otázky. Pro posouzení první výzkumné otázky "Jaká je připravenost Nemocnice České Budějovice, a. s. na případnou evakuaci objektu?" a zodpovězení hypotézy č. 1 "Připravenost Nemocnice České Budějovice, a. s. na případnou evakuaci objektu odpovídá současným požadavkům vyplývajícím z platné legislativy." byla zvolena 3 kritéria (kapitola 2.2). Pro posouzení druhé výzkumné otázky "Jaká je informovanost personálu Nemocnice České Budějovice, a. s. o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci?" a zodpovězení hypotézy č. 2 "Informovanost personálu Nemocnice České Budějovice, a. s. o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci dosahuje 80 % správných odpovědí." a hypotézy č. 3 "Informovanost personálu Nemocnice České Budějovice, a. s. o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci nezávisí na druhu oddělení." bylo zvoleno 1 kritérium (kapitola 2.2). Pro zodpovězení výzkumných otázek byla provedena analýza interní dokumentace a dotazníkové šetření. Výzkum pomocí dotazníků byl, proveden u personálu Nemocnice České Budějovice, a. s., podrobnější popis je uveden v kapitole 2.2. Dotazník se skládal ze 4 částí, přičemž první část tvořilo 6 otázek, které měly charakterizovat respondenta (pracoviště, pohlaví, věk, pracovní zařazení, délku praxe a nejvyšší dosažené vzdělání). Druhá až třetí část dotazníku obsahovala celkem 29 tematických otázek zabývajících se problematikou ochrany obyvatelstva, evakuace a školení personálu. Otázky čtvrté části dotazníku slouží k ucelení problematiky, poukazují na sebehodnocení respondentů a zejména poukazují na názory v dané problematice. Respondenti odpovídali na otázky, zda se sebevzdělávají na úseku ochrany obyvatelstva, zda byli seznámeni s dokumentací zdravotnického zařízení, které je určeno pro řešení mimořádných událostí a zda ji považují za dostatečně srozumitelnou. Dále hodnotili svoje znalosti v oblasti ochrany obyvatelstva a pozornost, která je věnována problematice evakuace ze strany vedení České Budějovice, a. s. Tyto otázky neslouží pro zodpovězení výzkumných otázek, ale pouze pro komplexní ucelení zkoumané problematiky. Výsledky bakalářské práce budou použity ke zkvalitnění přípravy personálu Nemocnice České Budějovice, a. s. na evakuaci, včetně prohloubení jejich informovanosti v této problematice.
Planning of evacuation, like a part of crisis preparedness Hospital České Budějovice, a. s.
Keywords: doporučené způsoby chování; evakuace; informovanost; Nemocnice České Budějovice; a. s.; požární evakuační plán; zdravotnické zařízení; recommended ways of behaviour; evacuation; awareness; Hospital České Budějovice; jsc.; Fire evacuation plan; medical facility