Anglizismen in der geschriebenen deutschen Pressesprache am Beispiel der Rubrik Beruf und Chance - Arbeitswelt der F.A.Z. - Vybíralová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá vlivem angličtiny na slovní zásobu současné němčiny. Teoretická část vychází ze základní odborné literatury a je zaměřena na lingvistické aspekty vlastností anglicismů v němčině z fonetického, gramatického a lexikálního hlediska. Empirická část zahrnuje korpus anglicismů, který je excerpován z textů ze zvolené rubriky Beruf & Chance Arbeitswelt z elektronické verze německých novin Frankfurter Allgemeine Zeitung. Poté je proveden rozbor zvolených anglicismů. Cílem práce je vytvořit vlastní korpus textů s anglicismy a jejich následná analýza. Analýza se koncentruje na specifické rysy anglicismů z hlediska fonetického, morfosyntaktického a lexikálního. Zohlední také četnost a míru integrace anglicismů do německého jazyka.
Anglicisms in Written German Language of Newspapers Using the Example of the Rubric Beruf und Chance Arbeitswelt of the F.A.Z.
Keywords: angličtina; němčina; anglicismy; korpus anglicismů; analýza; English; German; anglicisms; corpus of anglicisms; analysis