Spory mezi dačickými měšťany ve druhé polovině 16. a na počátku 17. století - Ivaničová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je představit spory mezi dačickými měšťany, ke kterým docházelo ve druhé polovině 16. a na počátku 17. století. Práce je rozdělena na několik částí. Pro zasazení do kontextu je nejprve stručně nastíněn dějinný vývoj města Dačice se zaměřením na zmiňované období a následná podoba tamní městské správy v 16. a 17. století. Jádrem práce je rozbor jedné z dochovaných městských knih, do které byly zapisovány jednotlivé spory, výpovědi svědků a narovnání mezi dačickými měšťany z rozmezí let 1561-1614. Poslední kapitola se zabývá několika zajímavými kauzami. Vše doplňuje seznam použité literatury a pramenů.
The disputes among burghers of Dačice in second half 16. and early 17.century
Keywords: Dačice; spory; město; raný novověk; disputes; town; Dačice; early modern period