Úloha sociálního pracovníka ve speciálně pedagogických centrech pro mentálně postižené v Jihočeském kraji - Košťálová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá úlohou sociálního pracovníka ve speciálně pedagogickém centru pro mentálně postižené v Jihočeském kraji. Zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících se o pozici sociálního pracovníka nezmiňuje, přestože mezi standardní činnosti speciálně pedagogického centra patří sociálně právní poradenství, náplň práce sociálního pracovníka se stanovuje na podkladě katalogu prací, který je sestaven na základě Nařízení vlády č. 222/2010 Sb., kde je jeho činnost specifikovaná pouze obecně a není rozpracovaná přímo na školství, popř. poradenská zařízení. Bakalářská práce se zabývá legislativním zakotvením sociálního pracovníka ve školství, charakteristikou, typem SPC a činnostmi SPC. Kromě toho mapuje i činnost sociálního pracovníka v SPC. Výzkumná část porovnává pracovní náplně sociálních pracovníků v těchto centrech a posuzuje tuto pracovní pozici z pohledu vedoucího pracovníka zařízení, z pohledu samotného sociálního pracovníka a z pohledu klientů SPC.
The role of a social worker in a special-pedagogical centre(SPC)with mentally handicapped children in south-bohennian region
Keywords: SPC; SPC special-pedagogical centre