Problematika pobytu, nelegální migrace a trestné činnosti cizinců po vstupu ČR do Schengenského prostoru na území Jihočeského kraje. - Školka, Michael (Jihočeská univerzita, 2010)
Vzhledem k tomu, že se ČR stala vnitřní zemí schengenského prostoru, situace v oblasti legální a nelegální migrace doznala značných změn. Vymizelo převaděčství přes státní hranici, naopak některé formy migrace zůstaly nebo se rozšířily. Organizátoři nelegální migrace v dnešní době využívají ČR spíše jako tranzitní zemi a nyní se obrátili k ''legálnějším metodám, jako je vyřizování některých typů víz (studijní, pracovní apod.), povolení pobytu na základě fiktivních sňatků nebo určení otcovství k občanu ČR, pozvání fyzických či právnických osob a migrace s využitím falešných nebo pozměněných dokladů. V boji proti nelegální migraci je důležité vytvoření účinné politiky a účinných opatření. Členské státy Evropské unie by se měly zaměřit na účinné navracení nelegálně pobývajících státních příslušníků třetích zemí. V otázce návratů je důležité zintenzívnit spolupráci se zeměmi původu a zeměmi tranzitu. Dalším důležitým bodem je zpřísnění sankcí vůči zaměstnavatelům, kteří nelegálně využívají levných pracovních sil zejména z východního bloku. Je třeba se také zaměřit na integraci cizinců, jak v oblasti sociální, tak v oblasti ekonomické. Prvořadým cílem by mělo být využití jejich původní kvalifikace v zemi jejich původu a sekundárním pozitivem v tomto uplatnění by byla i eliminace nelegálního zaměstnávání v těch několika oblastech, kde je nedostatek domácích pracovních sil a jsou zde zaměstnáváni cizinci bez potřebných vědomostí a praxe. V otázce trestné činnosti cizinců vidím východisko jak v preventivních opatřeních, co se týká jednotlivců, tak v represivních opatřeních k potírání organizovaného zločinu. Jelikož se často jedná o mafie a nebezpečné kriminální živly, je zde důležitá důsledná činnost Policie a příslušných úřadů k eliminaci této těžké kriminální činnosti. V oblasti prevence kriminality cizinců bych navrhl komplex sociálních a situačních opatření, jejichž cílem by bylo snižování kriminality, zapojování problémových skupin cizinců do života většinové společnosti a zvyšování povědomí veřejnosti o metodách ochrany před trestnou činností. K sociální prevenci by bylo ale třeba zapojit další subjekty, především nestátní neziskové organizace, občanské iniciativy, podniky, média a samotné obyvatele města.
Problems of the stay, illegal migration and criminality of foreigners in South Bohemia after entrance of the Czech republic to Schengen area.
Keywords: MIGRANT; NELEGÁLNÍ MIGRACE; CIZINEC; INTEGRACE; MIGRANT; ILLEGAL MIGRATION; FOREIGNER; INTEGRATION