Úroveň pohybových schopností a dovedností dětí staršího školního věku v průběhu posledních tří dekád. - Řeháková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo srovnání sportovních výkonů dívek ve věku od 11 do 18 let na Gymnáziu Benešov v průběhu posledních tří dekád. Naplnění cíle bylo založeno na analýze výsledků měřených výkonů v 10 atletických disciplínách (běh na 50 m, běh na 60 m, běh na 100 m, běh na 800 m, běh na 1500 m, běh na 2660 m, skok do výšky, skok do dálky, vrh koulí a hod granátem) v rámci výuky tělesné výchovy na gymnáziu v období od roku 1988 až do roku 2014. Záznamy celkem 1083 studentek byly podrobeny analýze variance. Na základě vyhodnocení získaných dat, bylo zjištěno, že v běhu na 60 m, 100 m, 800 m a 1500 m a ve skoku do dálky u starších dívek (16 a 17 let) se motorická výkonnost významně snížila. Výsledky rovněž ukázaly, že se negativní trend výkonnosti prohlubuje v závislosti na délce trati a věku dívek.
Level of motor ability and skills of older school-age children during the past three decades.
Keywords: výkon; sportovní výkonnost; dívky; performance; sport performance; girls