Rituály spojené s užíváním halucinogenů - Sedláková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Postupy změny vědomí byly již od pradávna využívány různými kulturami při náboženských, léčebných, a jiných rituálech a ani dnes tomu není výjimkou. Dříve však měly odlišný význam, souvisely povětšinou s šamanismem. V bakalářské práci seznamuji čtenáře s drogovými praktikami příležitostných uživatelů halucinogenních látek a s jejich chováním při samotném užívání těchto látek. Cílem této práce je analyzovat rituály spojené s užíváním halucinogenů, konkrétně zaměřit se na rituální aspekty vztahující se k současné době a zjistit, jak rituály prožívají a vnímají informanti/ky. V teoretické části této bakalářské práce blíže charakterizuji jednotlivé halucinogeny, tedy látky vyvolávající psychické změny, poruchy vnímání, emocí, prožívání a chování. Dále vysvětluji pojem rituál, jeho původ, funkce, klasifikace a v neposlední řadě se zaměřuji na pojetí rituálů v souvislosti s užíváním v historii i současnosti. Ve výzkumné části této práce jsem zvolila metodu kvalitativního šetření a jako hlavní techniku jsem použila narativní interview. Výzkumný soubor byl tvořen příležitostnými uživateli halucinogenních drog, ve věkovém rozmezí od 18 do 26 let. Informanti mi bez jakéhokoliv nátlaku a za volnosti projevu sdělili své zkušenosti s užíváním. Důraz při analýze nasbíraných dat byl kladen především na zjištění a analýzu rituálních praktik u příležitostných uživatelů halucinogenů. Z výsledků praktické části vyplynulo, že prvky rituálního chování se objevují i v dnešní společnosti a lze spatřit úzké souvislosti a podobnosti mezi starodávnými šamanskými zvyky a dnešním společensky zakázaným a netolerovaným užitím, ačkoliv sami informanti si celistvost užití látky jako rituál nepřipouštějí a neuvědomují. Za svůj rituál při užití halucinogenních látek považují jen některé aspekty, jako například set/setting, či přímo stav po užití jako takový. Tyto jednotlivé formy jsou v podstatě dle kritérií rituálu jen jeho jednotlivou součástí.
Rituals associated with the Use of Hallucinogens
Keywords: halucinogen; příležitostný uživatel; set/setting; hallucinogen; occasional user; set/setting