FRANTIŠEK MACHNÍK - život agrárního politika a ministra národní obrany - Kopecký, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce přibližuje životní osudy posledního politického ministra národní obrany první Československé republiky Františka Machníka. Jako představitel agrární strany byl jedním ze symbolů armády 30. let. V době celoevropské snahy o zoufalé udržení versailleského mírového systému včas pochopil, že možný nový vojenský konflikt je zcela reálný. Stal se propagátorem brannosti národa, zpopularizoval armádu před veřejností a nadchl pro ni tisícovky lidí. Armádě dal techniku i zákonnou oporu. Výrazně se podílel na finančním zajištění stavby pohraničního opevnění. Práce se vůbec poprvé snaží zmapovat Machníkův život od dob studií přes učitelskou a ředitelskou práci k činnosti poslanecké. Všímá si jeho brzkého vstupu do agrární strany a zapojení se do práce Agrárních akademiků. Tříletá ministerská kariéra akcentuje především dva výrazné momenty - Zákon na obranu státu a tzv. Machníkův výnos. Druhá světová válka pak přinesla Machníkovi první utrpení v podobě vyšetřování gestapem a následný rozsudek smrti, posléze změněný na doživotí. Dále se autor zabývá poválečným vyšetřováním a procesem u Národního soudu v roce 1947. Na něj navazuje komunistický proces z roku 1952 a pětiletý trest vězení. Nakonec si práce všímá smutného stáří Františka Machníka po amnestii z roku 1953.
FRANTIŠEK MACHNÍK - The life of Agrarian politician and minister of the national defence
Keywords: František Machník; první Československá republika; agrární strana; ministerstvo národní obrany; československá armáda; politika; vláda; Poslanecká sněmovna; Protektorát Čechy a Morava; poválečné soudnictví; politické procesy 50.let; František Machník; first Czechoslovak republic; Agrarian party; ministry of the national defence; Czechoslovak army; politics; government; Chamber of Deputies; Protectorate of Bohemia and Moravia; postwar justice; political trials in 50´s