Recepce básnických poetik roku 1950 jako pokus o naplnění Štollovy ideologicko-estetické koncepce - Königsmarková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce nazvaná "Recepce básnických poetik roku 1950 jako pokus o naplnění Štollovy ideologicko-estetické koncepce" si klade za cíl, s ohledem na širší kulturněpolitický kontext, vysledovat míru identifikace stalinské literární kritiky se Štollovým ideologicko-estetickým konceptem záhy po jeho prezentaci na pracovní konferenci Svazu čs. spisovatelů v lednu roku 1950. Na vybraných básnických poetikách toho roku se snaží postihnout specifika jejich recepce poté, co byl tento komunikát přijat jako definitivní metodologický a hodnotový ukazatel veškeré dobové literárněkritické i tvůrčí činnosti. Výchozí dokument pro tuto práci tak představuje kniha Ladislava Štolla ''Třicet let bojů za českou socialistickou poesii'' (1950), tedy rozšířená tisková verze Štollova referátu, která v sobě zahrnuje i části projevu Jiřího Taufera z téže konference. Ve třech autonomních, a přesto jistým způsobem provázaných, oddílech se práce tyto postulované záměry snaží konkrétně zrealizovat zacílením na básnické sbírky ''Zpěv míru'' Vítězslava Nezvala, ''Píseň o Viktorce'' Jaroslava Seiferta a ''Máj země'' Ivana Skály. S vědomím nezbytnosti zohlednění i vlivů mimoliterárních zkoumá vedle jejich dobové recepce samotné i průvodní kulturněpolitické okolnosti a status básníků v hierarchické mozaice tehdejší kulturní politiky. V rámci úsilí o vytvoření komplexního pohledu na předestřenou problematiku nabízí práce v dílčích podkapitolách pokusy o vlastní literární analýzu diskutovaných básnických děl.
The reception of poetry poetics of the year 1950 as an attempt of fulfilling Štoll's ideological-aesthetical conception.
Keywords: socialistický realismus; ideologicko-estetická norma; Štollův ideologicko-estetický koncept; stalinská literární kritika; recepce básnických poetik; rok 1950; socialist realism; the ideologically-aesthetical norm; Štoll`s ideologically-aesthetical conception; stalin literal critique; the reception of poetry poetics; the year 1950