Porovnání PK a KN držby pozemků a posouzení erozního ohrožení při postupném zvětšování ploch orné půdy - Kovářová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Obsahem této práce je objasnění problematiky vodní eroze, která byla na základě studia a analýzy historie porovnána na vybraném území. V literárním přehledu části je popsán zejména vývoj zemědělství na základě vlastnických vztahů k půdě, a také na základě vztahů politických. Dále jsou v práci vysvětleny erozní jevy, jejich příčiny, projevy a jak erozi zabránit. Za vybrané území bylo zvoleno katastrální území Bavorovice. Byly použity historické mapy z let 1827 a 1972 poskytnuty Katastrálním pracovištěm v Českých Budějovicích, které byly porovnány s aktuálním stavem po provedené KoPÚ. Na těchto mapách, spolu s aktuální katastrální mapou, bylo vybráno několik půdních bloků, kde byl propočten průměrný roční odnos půdy v řešených časových obdobích. Pro výpočet průměrného ročního odnosu byla použita tzv. univerzální rovnice pro výpočet průměrné dlouhodobé ztráty půdy erozí z pozemků dle Wischmeiera a Smithe, která se používá i v projektech KoPÚ. V závěru práce byly výsledky vyhodnoceny a porovnány.
Comparison of PK and KN tenure and erosion jeopardy in progressively enlargement tracts of arable land
Keywords: vodní eroze; protierozní opatření; pozemkové úpravy; water erosion; erosion measures; land improvement