Dotek prostoru - Horčičková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace : Praktická část diplomové práce je tvořena souborem obrazů s názvem ''Dotek prostoru''. Jedná se o osm maleb středního a většího formátu, vytvořených akrylovými barvami v kombinaci s temperou na sololitových deskách a kartonu. Spojujícím motivem celého cyklu jsou architektonické prvky, které jsou charakteristické pro jednotlivá období vývoje architektury od pravěku po 20. století. Významná je zde především barevnost obrazů, která má oslovit diváka a naladit ho pozitivní energií. Cyklus by měl být do budoucna realizován na stěnách veřejného koridoru, kterým denně prochází desítky lidí. Teoretická část diplomové práce se zabývá působením architektonického prostředí a působením barev na psychiku člověka a poukazuje na autory zabývající se touto problematikou. Dále pak blíže seznamuje čtenáře s jednotlivými motivy , popisuje umělecký záměr syntézy architektury s dalšími obory výtvarného umění, tedy především s malbou a popisuje způsob a techniky provedení zvolených motivů a jejich realizace.
Touch of space
Keywords: Dotek prostoru; Touch of space