Možnosti fyzioterapie svalových dysbalancí u rekreačních běžců - Havlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice svalových dysbalancí u rekreačních běžců a možnostem jejich ovlivnění z hlediska fyzioterapie. V teoretické části jsou popsány svalové dysbalance, jejich důsledky a nejčastější typy. Dále jsou zmíněny svalové řetězce a jejich funkční propojení. Popsán je zde také hluboký stabilizační systém (HSS) a to jak anatomie svalů, které HSS utvářejí, tak i jeho fyziologická a patologická funkce. Následně je v práci zpracována kapitola o běhu, kde je zmíněna například běžecká technika, obuv či běžecká zranění, a kapitola o souvislosti funkčních svalových dysbalancí a běhu. Na závěr teoretické části práce jsou uvedeny vhodné fyzioterapeutické metody a postupy. Mezi cíle bakalářské práce patří popsání nejčastějších svalových dysbalancí u rekreačních běžců a sestavení vhodné kompenzační cvičební jednotky pro rekreační běžce. Praktická část bakalářské práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu, který je tvořen formou kazuistik. Výzkumný soubor je složen ze čtyř rekreačních běžců, konkrétně dvou žen a dvou mužů. Tito rekreační běžci běhají pravidelně, a to alespoň 2x týdně po dobu jednoho roku. Na začátku výzkumu, který trval 3 měsíce, bylo provedeno vstupní vyšetření zahrnující anamnézu a kineziologický rozbor. Na základě vyšetření probíhala terapie, která zahrnovala kompenzační cvičení a některá manuální ošetření. Po třech měsících byl proveden výstupní kineziologický rozbor a celkové zhodnocení terapie. Při výstupním vyšetření byly zaznamenány změny pohybového aparátu a držení těla u všech probandů. Došlo především k lepší aktivitě HSS, stabilizaci klíčových kloubů a také k ovlivnění některých zkrácených svalových skupin. Tato práce může sloužit jako ukázka možnosti fyzioterapie svalových dysbalancí u rekreačních běžců. Dále může být zdrojem některých informací ohledně problematiky běhu v souvislosti s pohybovým aparátem pro laickou i odbornou veřejnost.
Possibilities of physiotherapy of muscular imbalances in recreational runners
Keywords: běh; rekreační běžci; svalové dysbalance; kompenzační cvičení; funkční poruchy; run; recreational runners; muscle imbalances; compensatory exercise; functional disorders