Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu České Budějovice I. část - Douchová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce bylo zjistit, jakou měrou ovlivňuje rozvoj venkova památková ochrana souborů lidové architektury ve vesnických památkových rezervacích a vesnických památkových zónách (VPR a VPZ) v obcích okresu České Budějovice. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že památková ochrana má na rozvoj venkova jak pozitivní, tak i negativní vliv. Negativní v tom smyslu, že přináší určitá omezení těm, kteří si v těchto VPR a VPZ chtějí postavit či zrekonstruovat nějaké obydlí a pozitivní např. ve smyslu možnosti čerpání dotací či zvýšení turismu v těchto obcích.
Regional development and the territorial protection of rural architecture complexes in villages in České Budějovice district I. part
Keywords: regionální rozvoj; lidová architektura; vesnická památková zóna; vesnická památková rezervace; venkovské baroko; fasády; statek; dotace; regional development; rural architecture; territorial protection; rural baroque; facades; farmstead; grant