Lužní tóny - dekorovaná keramika inspirovaná krajinnými motivy - Hodonská, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá tématem kolekce keramických solitérních mís, dekorované barevnými pigmenty s krajinnými motivy. Pět samostatných, tvarově proměnlivých objektů, tvořící jeden celistvý soubor. Dochází zde k pěti záznamům Lužní krajiny - vinic a lužních lesů. Práce směřuje k propojení mezi nástěnnou malbou a keramickým materiálem, spojení užité a volné tvorby. Úvod je věnován teoretickým poznatkům, v druhé části jsou rozvinuty technologické a praktické dovednosti.
Floodplain tones - decorated ceramics inspired by landscape motives
Keywords: lužní krajina; záznam; mísa; keramická hlína; konkávní a konvexní forma; organický tvar; floodplain landscape; record; dish; ceramic clay; concave and convex form; organic shape