Sledování proměnlivosti diverzity myxozoí na toku řeky Malše analýzou environmentální DNA. - Žánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této studie bylo prohloubení poznatků o diverzitě myxozoí na řece Malši s použitím neinvazivní metody založené na detekci eDNA. Analýza zahrnovala vzorky vody a sedimentu z 15 lokalit na řece Malši původem ze čtyř sběrů. V práci byly použity molekulární, bioinformatické, fylogenetické a základní biostatistické metody pro porovnání variability mezi horním a dolním tokem s přihlédnutím na sezonalitu. Výsledky studie ukázaly překvapivou rozmanitost myxozoí na řece. Detailní srovnání nálezů z různých lokalit odhalily zajímavé vzorce v distribuci myxozoí a faktory, které ji ovlivňují (např. lidská činnost). Naše výsledky ukazují, že kombinace metabarkodování a eDNA analýzy je efektivním nástrojem pro monitoring myxozoí na rozsáhlém území.
Monitoring of myxozoan diversity on the Malše river by analysis of environmental DNA.
Keywords: Myxozoa; environmentální DNA; eDNA; metabarkodování; biomonitoring; řeka Malše; Myxozoa; environmental DNA; eDNA; metabarcoding; biomonitoring; river Malše