Didaktická hra ve výuce fylogeneze a etnické antropologie - Turošíková, Nicola (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření tří autorských didaktických her k tématům fylogeneze člověka a etnická antropologie. Ověření her probíhalo ve dvou paralelních osmých třídách běžné základní školy. Před výukou žáci vyplnili pretest, jehož výsledky ukázaly, že se třídy statisticky významně neliší svými znalostmi ke zvoleným tématům. Náhodně byla vybrána třída, ve které probíhala výuka prostřednictvím didaktických her (experimentální skupina), druhá třída byla vyučována klasickým způsobem (kontrolní skupina). V tentýž den po výuce žáci vyplnili posttest I a měsíc od výuky posttest II, jednalo se vždy o stejný nestandardizovaný didaktický test.
An Educational Game in Teaching Human Phylogeny and Ethnic Anthropology
Keywords: didaktická hra; aktivizující výuková metoda; žáci 2. stupně ZŠ; fylogeneze člověka; etnická antropologie; a didactic game; an activating teaching method; pupils of the lower secondary school level; a human phylogeny; an ethnic anthropology