Proměny a trendy extremistické politické scény v ČR - Lang, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje tématu politického extremismus v České Republice. Je rozdělena do tří částí. V části první jsou představeny základní pojmy tématu, tedy extremismus, radikalismus a totalitarismus. Současně jsou v ní vymezeny pojmy pravice a levice. Druhá část se věnuje krajní levici. Představí pojmy komunizmus a anarchismus, jejich historické kořeny a ideologický základ. Je v ní také popsána situace komunismus v moderních českých dějinách, tedy po roce 1989. Ve třetí části práce jsou představeny formy krajní pravice v česku, včetně popisu pojmů nacismus, fašismus, neonacismus a neofašismus. Opět je zde popsána situace po roce 1989.
The transformations and trends of the extremist political scene in the Czech Republic
Keywords: extremismus; radikalismus; krajní pravice; krajní levice; komunismus; anarchismus; neonacismus; neofašismus; extremism; radicalism; far right; far left; communism; anarchism; neo-Nazism; neo-fascism