Vliv hračky na hru předškolních dětí. - Vokurková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá vlivem přirozené a umělé hračky na hru dětí a skutečnými potřebami hraček ke hrám předškolního dítěte. Teoretická část obsahuje charakteristiku hry a hračky, historický vývoj hračky a některé dosavadní poznatky o jejím vlivu na hru dětí. Předmětem praktické části bylo sledování hry s běžnými hračkami a hry s přírodním materiálem, jejich vyhodnocení a porovnání. Posuzována byla zejména reakce na změnu, kooperace, samostatnost a tvořivost dětí, agresivita ve skupině. Experiment a pozorování, které byly realizovány ve dvou mateřských školách, ukázaly pozitivní vliv na všechny tyto faktory.
Influence of the toy on the game of pre-school children.
Keywords: Hra; hračka; přírodní hračka; historie hračky; předškolní dítě; kooperace; tvořivost; agresivita; Game; toy; natural toy; history of toy; pre-school child; cooperation; creativity; aggressiveness