Impact of interregional cooperation in the regional management - cases of successful LAGs - Čarková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat a zhodnotit činnost vybrané místní akční skupiny (MAS) v rámci regionu. Tato práce hodnotí nejen dosavadní efektivitu práce MAS, ale především její dopad na regionální rozvoj. Teoretická část práce se zaměřuje na poznatky z oblasti regionální politiky, politiky rozvoje venkova, spolupráce obcí a vysvětluje pojmy jako metoda LEADER či místní akční skupina. Praktická část přiblíží jak základní charakteristiku fungování MAS, tak nastíní zrealizované projekty, prostřednictvím kterých bude vysvětlen princip a možnosti čerpání finančních podpor daných subjektů. Na základě dotazníkového šetření bude zjištěna participace obcí v daném území MAS. Zástupci jednotlivých obcí svými odpověďmi přiblíží efektivitu vybrané MAS a nastíní tak dopad meziregionální spolupráce. Podle zjištěných informací a výsledků šetření budou na závěr navržena možná zlepšující opatření do budoucna. Výsledkem práce bude zanalyzování vlivu regionální spolupráce MAS na rozvoj regionu.
Impact of interregional cooperation in the regional management - cases of successful LAGs
Keywords: místní akční skupina; regionální rozvoj; rozvoj venkova; Strategický plán LEADER; obec; projekt; Local Action Group; Regional development; Rural development; Strategic plan LEADER; municipality; project