Monitoring přirozeného výskytu mykoparazitických a antagonistických hub v půdách na území regionu jižní Čechy - Bílková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce byla zaměřena na monitoring přirozeného výskytu mykoparazitických hub v půdách na vybraných pozemcích s konvenčním a ekologickým systémem hospodaření regionu jižních Čech. K izolaci mykoparazitických hub byly použity čtyři izolační techniky.Pomocí všech metody byly odizolovány převážně druhy hub rodu Trichoderma, dále druh Trichoderma virens, Clonostachys rosea f. catenulata a Lecanicillium muscarium. V žádném půdním vzorku nebyla detekována houba Coniothyrium minitans.Na základě testů byl hodnocen radiální růst kmenů, jejich produkční vlastnosti a zejména pak byla hodnocena účinnost jednotlivých kmenů na vybraných fytopatogenních druzích hub (S. sclerotiorum, Rhizoctonia solani, Botrytis cinerea a Fusarium solani).
Monitoring of natural occurence of mycoparasitic and antagonistic fungi in soil in the region of South Bohemia
Keywords: izolace hub; mykoparazitické houby; Trichoderma; fytopatogenní houby; polyfaktoriální charakteristika; isolation of fungi; mycoparasitic fungi; Trichoderma; phytopathogenic fungi; polyfactorial characteristic