Filosofické aspekty globalizace - Rejmonová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá některými aspekty společenského jevu zvaného globalizace především z pohledu filsofie, přičemž vychází hlavně z děl Střet civilizací - Boj kultur a proměna světového řádu od Samuela P. Huntingtona a Konec dějin a poslední člověk od Francise Fukuyamy. Hlavními problémy, na které se zaměřuje, jsou výhody a nevýhody pluralitní leberální demokracie, lineární a cyklické pojetí dějin, současný vývoj a prognózy budoucího vývoje západní civilizace, vztahy křesťanské a islámské civilizace a problémy se zaváděním liberální demokracie v jiných civilizacích než západní. U dvou výše uvedených děl provádím vzájemné srovnání a srovnávám též postoje obou jejich autorů se současným světovým politickým vývojem.
Philosophical Aspects of Globalization
Keywords: filosofie; civilizace; demokracie; dějiny; philosophy; civilization; democracy; history