Budování nor u raka červeného Procambarus clarkii (Girard, 1852) - Přech, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Původní druhy raků nejvíce ohrožuje interakce s nepůvodními, introdukovanými druhy. Rak červený (Procambarus clarkii) je typickým příkladem invazivního druhu raka ohrožujícího původní evropské druhy se schopností budovat si nory, která dalece přesahuje možnosti našich původních druhů. V této práci je zpracován literární přehled o raku červeném s důrazem na jeho schopnost budovat si nory. Dále byla experimentálně zhodnocena schopnost raka červeného budovat si nory v závislosti na jeho poškození ve smyslu ne/přítomnosti klepet u obou pohlaví během období simulovaného sucha.
The red swamp crayfish Procambarus clarkii (Grirard, 1852) and his burrowing ability
Keywords: raci; rak červený; procambarus clarkii; norování; nory; invazivní; nepůvodní; sucho; klepeta; crayfish; the red swamp crayfish; procambarus clarkii; burrowing; burrows; invasive; non-indigenous; drought; claws