Dar v symbolické komunikaci šlechtické společnosti českých zemí počátkem novověku - Kalivoda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná diplomová práce se zabývá dary ve společnosti předbělohorské české a moravské šlechty. Na základě analýzy epistolografických pramenů se pokouší přiblížit osoby dárců a obdarovaných, předměty posílané jako dary a účely, kterých měl tento společenský akt dosáhnout. Velké množství nalezených dopisů umožnilo použití kvantitativního přístupu, prameny jsou však analyzovány i sémanticky. Obdarování je v práci nahlíženo jako způsob komunikace, kterým si zúčastnění šlechtici předávali nějaké informace. Teoreticky je pohled na dary zakotven v antropologických a sociologických prací Marcela Mausse, Pierra Bourdieua a dalších.
Gift-giving as Symbolic Communication in the Noble Society of Bohemia and Moravia at the Beginning of the Early Modern Age
Keywords: Raný novověk; šlechta; dary; obdarování; historická antropologie; strukturalismus; korespondence; Early Modern Age; Nobility; Gifts; Gift-Giving; Historical Antropology; Structuralism; Correspondence