Prevence vzniku funkčních vertebrogenních poruch u powerlifterů - Černota, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývala možnostmi prevence vzniku funkčních vertebrogenních poruch u závodníků v silovém trojboji, trojbojařů (powerlifterů). Hlavním cílem bylo navrhnout terapii zaměřenou na prevenci vzniku funkčních vertebrogenních poruch, které patří mezi nejčastější zranění sportovců této kategorie. Dalším stanoveným cílem bylo zjistit účinnost této terapie porovnáním výsledků získaných při vstupním a výstupním vyšetření. Teoretická část práce obsahuje úvod do základní funkční anatomie páteře, popisuje pohybový segment páteře a upozorňuje na biomechanické vlivy, které jsou s páteří spjaty. Dále obecně vysvětluje vznik funkčních poruch, zaobírá se potenciálem funkční kapacity a konečně mezi sebou porovnává význam mobility a stability. Část praktická obsahuje kvalitativní výzkum, který se týká tři subjektů (probandů). Tito probandi podstoupili vstupní vyšetření, na základě kterého byl sestaven měsíční intenzivní terapeutický plán. Terapie byly individuálně sestaveny na základě kineziologického vyšetření, výsledků testování hlubokého stabilizačního systému a výsledků při goniometrickém měření. Po jeho absolvování bylo s probandy provedeno výstupní vyšetření. V rámci terapie se využívaly prvky manuální medicíny společně s vybranými koncepty kinezioterapie, které jsou založené na neurofyziologickým podkladě. V rámci terapie se podařilo pozitivně ovlivnit hluboký stabilizační systém páteře a kloubní mobilitu. Není však známo, zdali má terapie pozitivní efekt jako prevence vzniku funkčních vertebrogenních poruch u porlifterů.
Prevention of Developtment of Functional Vertebragenous Disorders Among The Powerlifting Community
Keywords: HSSP; mobilita; prevence; bolesti zad; poruchy funkce; trojboj; DSSS; mobility; prevention; low back pain; function disorders; powerlifting