Obyčejní vojáci aneb 1. pěší pluk "Mistra Jana Husi" v roce 1938. - Kozel, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Magisterská práce pod názvem "Obyčejní vojáci aneb 1. pěší pluk "Mistra Jana Husi" v roce 1938" se bude zabývat především úlohou pěšího pluku 1 ?MJH? a jeho tří pěších praporů (I/1, II/1, III/1) při plánované obraně regionu Českobudějovicka v roce 1938. Situaci popíšeme hlavně se zřetelem k obsazování a připravované obraně části jihočeské 1. HOP (část úseku opevnění 197, 181, 182 a část 183). Hlavní přínos pak spočívá zejména v popisu každodennosti vojáků pluku a také v historicko antropologickém exkurzu, který se snaží pojmout konceptem symbolické komunikace a rituálů otázku vojenských slavností. Práce se také bude snažit osvětlit události, které se udály po přijetí Mnichova, kdy v jižních Čechách proběhlo několik velmi významných incidentů a to nejen s teroristickým sborem Sudetoneměckého Freikorpsu ale i s jednotkami Wehrmachtu. Z toho některé poznatky jsou publikovány vůbec poprvé. Poprvé budou také publikovány výsledky ankety "Armáda 1938", které na vyšší místa posílali zástupci pěšího pluku 1 "MJH" a českobudějovické 5. pěší divize.
Ordinary soldiers - first infantry regiment "Master Jan Hus" in 1938.
Keywords: pěší pluk 1; 1938; obrana ČSR; opevnění; Českobudějovicko; infantry regiment 1; 1938; defence of ČSR; fortifications