Pracovní a předpracovní rehabilitace - Brunclíková, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
V této diplomové práci jsou nastíněny některé metody, které jsou používány při ergodiagnostickém hodnocení, nalezneme zde právní podklady pracovní rehabilitace a použitelné nástroje k popisu pracovních míst.Diplomová práce je zaměřena na spolupráci Rehabilitačního centra Krajské nemocnice v Pardubicích a místního úřadu práce. Jsou zde porovnávány doporučení ze závěrečné zprávy z ergodiagnostického vyšetření s pracovním zařazením klientů, kteří prošli ergodiagnostickým vyšetřením v průběhu roku 2006. Sami klienti vidí přínos ergodiagnostického vyšetření v uvědomění si svých možností. Úřad práce očekává od ergodiagnostického vyšetření podrobnější zmapování pracovního potenciálu klienta a navržení dalších kroků (potvrzení či vyloučení navrhovaného zaměstnání, navržení možného budoucího uplatnění, doporučení k rekvalifikaci, eventuálně k podání žádosti o invalidní důchod). Vyšetření má ukázat únosnost a možnost tělesné i psychické zátěže klienta, upozornit na okolnosti a poznatky získané pozorováním při vyšetřování (ochota ke spolupráci, pracovní motivace, komunikace, dochvilnost apod.). Tato situace je pak porovnána se situací a zkušenostmi Úřadu práce v Českých Budějovicích.
Work and pre-work rehabilitation
Keywords: Osoba se zdravotním postižením - pracovní rehabilitace - předpracovní rehabilitace - rehabilitační centrum - úřad práce; People with disabilities - work rehabilitation - pre-work rehabilitation - rehabilitation centre - job centre