Stravování v běžném životě lidí, ve vztahu k obezitě - Pešek, Robert (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na problémy stravování spojené s nedostatkem informací o obezitě v běžné populaci. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretická část obsahuje informace o obezitě a jednotlivých složkách stravy. V kapitole o obezitě jsou popsána rizika a příčiny vzniku obezity, prevence a její hodnocení. V hodnocení je uváděna hodnota Body mass index a její výpočet pomocí vzorců. U výživových doporučení a racionální stravy se zaměřuji na výživu dospělých, a výživu ve stáří. Uvedeny jsou kategorie pracujících v odlišných pracovních podmínkách a prostředích. Příčinou nadváhy bývá nejčastěji nepoměr mezi zvýšeným energetickým příjmem a výdejem energie. Dále jsou uváděny jednotlivé složky stravy, jako například sacharidy, proteiny, tuky, vitamíny a jejich nejvhodnější zdroje. Rovněž jsou zde popsány aktuální doporučené denní dávky. V praktické části jsem se kromě jiného zaměřil na zjišťování stravovacích návyků, preferovaných potravin u respondentů a zmapování informovanosti lidí o obezitě. Vlastní výzkum byl prováděn kvantitativní metodou, pomocí dotazníků, které obsahovaly 25 otázek a byly předány a na místě vyplněny s 206 respondenty tj. nakupujícími lidmi ve vybraných obchodních centrech v Českých Budějovicích. Pro praktickou část byly zvoleny dva cíle. Hlavním cílem bylo zmapovat stravovací návyky a hodnotu BMI, ve věkové skupině 40 až 60 let. Z výsledků vyplynulo, že ve většině případů, respondenti nesledují složení všech potravin, i přes dostatečné podrobnosti o složení, ale zaměřují se na biopotraviny. Z dotazníků vyplynulo, že respondenti jsou si vědomi svého nevhodného stravování, ale již si neuvědomují důsledky. Z hlediska vzdělání se nevyskytuje příliš velké procento respondentů s dietologicky, potravinářky či jinak zaměřeným vzděláním. Z vyhodnocených dat bylo zjištěno, že 33% dotazovaných se vyskytovalo v kategorii normální váhy ale i v kategorii nadváhy, respondenti nedodržují pravidelné stravovací návyky ve smyslu dodržování doby příjmu potravy a složení. V otázce rozdílnosti pořizování potravin jsou dle výsledku grafu muži racionálnější. V prvé řadě vybírají potraviny dle chuti, avšak na druhém místě jsou ovlivňovány ekonomickou situací rodiny. Po hodnocení ceny a chuti vybírají potraviny méně vydatné zato chutnější. Respondenti se nejčastěji stravují doma a to i za předpokladu nedodržení dostatečného počtu jídel. Druhotným cílem bylo zmapování informovanosti lidí o obezitě. V rodinách s vyskytující se obezitou jsou členové více informovaní, ale i přes to nedodržují základní pravidla zdravé výživy. Ve věkové kategorii 40 až 60 let své informace získávají především od lékaře a v menší míře z médií. Na druhou stranu uvedly, že mají potřebné informace o obezitě, uvědomují si rizika a problémy, ale nevěnují jim příliš velkou pozornost. Proto by informovanost v médiích měla více přispívat k prevenci obezity a ne až k následnému úbytku hmotnosti. Naopak se vyskytovala i poměrně velká skupina respondentů, která informována nebyla a zcela tuto problematiku ignorovala. Tato bakalářská práce může sloužit veřejnosti jako zdroj informací o problematice obezity a způsobu stravování.
Eating in everyday life of people in relation to obesity
Keywords: Obezita Stravování Výživa Stravovací návyky Body Mass Index; obesity catering nutrition eating habits Body Mass Index